ترمومتر تماسی

ترمومتر تماسی

در صنایع مختلف آگاهی از دمای محیط یا اجسام، اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد. با این حال اندازه‌گیری دقیق دمای اجسام به همین سادگی‌ها هم نیست. برای سنجش دمای این اجسام از شیوه‌ها و تجهیزات مختلفی استفاده می‌شود. ترمومتر تماسی یکی از انواع تجهیزات مهم در اندازه‌گیری دمای اجسام یا محیط به شمار می‌آید. شاید با نوع ساده ترمومترها که با عنوان دماسنج هم از آنها یاد می‌شود، آشنایی داشته باشید. به طور کلی ترمومتر یا دماسنج چه کاربردهایی دارد؟ ترمومترها به چند دسته تقسیم می‌شوند؟ در این مطلب قصد داریم به طور مفصل در مورد ترمومترها صحبت کنیم. با ما همراه باشید.همچنین شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه ترمومتر لیزری مراجعه کنید.



ترمومتر چیست؟

ترمومتر وسیله کاربردی است که از آن برای اندازه‌گیری دما یا گرادیان دما استفاده می‌شود. ترمو در زبان یونانی به معنای گرما است. از طرف دیگر واژه متر هم برای اندازه‌گیری به کار می‌رود. به این ترتیب می‌توان گفت در اینجا با نوعی دماسنج سروکار داریم.

اندازه‌گیری دمای سیستم در همه صنایع از اهمیت بالایی برخوردار است. ترمومتر تماسی یا انواع ترمومترهای دیگر، وظیفه اندازه‌گیری دمای سیستم در واحدهای صنعتی مختلف را برعهده دارند. البته این دستگاه علاوه‌بر اندازه‌گیری دما، قابلیت سوئیچ و ارسال سیگنال کنترلی را هم دارد. از این دستگاه کاربردی با عنوان دماسنج یا ترموکوپل هم یاد می‌شود.

سال‌هاست که از ترمومترها در صنایع مختلف استفاده می‌شود. اولین مورد از این دستگاه در زمان انقلاب صنعتی تولید شد. به مرور و با گذشت زمان، این دستگاه هم پیشرفت‌های زیادی داشته است. به طوری که حتی امروزه شاهد تولید انواع ترموستات‌های گازی، الکلی و ... هستیم. ترمومتر تماسی ترموکوپل دار هم یکی از انواع این دستگاه‌هاست که وظایفی خاصی برعهده دارد.برای کسب اطلاعات بیشتر به مطالعه فشار سنج دیجیتال بپردازید.


اجزای ترمومتر تماسی

ترمومتر هم مثل سایر دستگاه‌ها، اجزای مختلفی دارد. هر کدام از این بخش‌ها وظیفه خاصی را برعهده دارند که در کنار هم باعث شکل‌گیری ترمومتر می‌شوند. به طور کلی ترمومترها از دو بخش اصلی تشکیل شده‌اند. این 2 بخش عبارتند از:

بخش تبدیل تغییرات فیزیکی ترمومتر به یک مقدار مشخص

سنسور دما که با تغییرات دمایی همراه می‌شود


کاربرد ترمومتر تماسی

ترمومتر تماسی ترموکوپل دار یا انواع ترمومترهای دیگر، کاربردهای متفاوتی دارند. با این حال می‌توان کاربردهای انواع ترمومتر را به چند دسته مهم تقسیم کرد. از جمله مهم‌ترین کاربردهای ترمومترها، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

قابل استفاده در انواع سیستم‌های تهویه هوا

کنترل رطوبت و نشتی ساختمان

تشخیص خطاهای موجود در لوله‌کشی و برق

تشخیص انواع مشکلات غیرقابل دید

بررسی و ارزیابی انواع سیستم‌های اتوماتیک

فرایند آماده‌سازی مواد غذایی

شناسایی دلایل اتلاف انرژی و عایق‌بندی نامناسب

قابلیت نصب در انواع انبارها و آزمایشگاه‌ها


انواع ترمومتر و کارکرد آنها

ترمومترها انواع مختلفی دارند. هر کدام از انواع ترمومترها هم دارای ویژگی‌ها و کارکردهای خاص خود هستند. در ادامه با انواع ترمومتر آشنا خواهید شد.ویکی سنجش مفتخر است تا تمام اطلاعات مورد نیاز ضخامت سنج دیجیتال را در اختیار شما قرار دهد.


ترمومتر تماسی

از این ترمومترها هم برای اندازه‌گیری حرارت یا دمای تماسی استفاده می‌شود. این ترمومترها به صورت مستقیم با اجسام تماس برقرار می‌کنند تا دمای آنها را اندازه‌گیری کنند. به این ترتیب قابلیت استفاده از راه دور را ندارند. ترمومتر تماسی ترموکوپل دار، قابلیت حمل دارد و از آن بیشتر در آزمایشگاه‌ها و برای نمونه‌برداری از دمای فرایند استفاده می‌کنند. از این ترمومترها با پراب‌های مختلفی می‌توان استفاده کرد. پراب‌ها توانایی اندازه‌گیری دما در بازه مشخصی را دارند. ترمومتر تماسی ترموکوپل دار، قابلیت اتصال همزمان به انواع پراب‌ها را دارد.


ترمومتر تماسی ترموکوپل دار

در نوک این نوع ترمومترها دو فلز با جنس‌های مختلف قرار دارد که به یکدیگر متصل شده‌اند. در محل اتصال این دو فلز به دلیل وجود حرارت، اختلاف پتانسیل ایجاد می‌شود. با توجه به میزان اختلاف پتانسیلی که بین آنها وجود دارد، می‌توان دما را اندازه‌گیری کرد. معمولا از ترمومتر تماسی ترموکوپل دار، برای اندازه‌گیری دمای درون کوره استفاده می‌کنند. برای این کار به ترمومتر یک سیم فلزی بلند بسته و آن را وارد کوره می‌کنند.



ترمومتر جیوه‌ای

در این نوع ترمومترها از تغییر حجم جیوه برای اندازه‌گیری دما استفاده می‌شود. این ترمومترها که با عنوان دماسنج آنها را می‌شناسیم در صنعت پزشکی بیشتر کاربرد دارند و از آنها برای اندازه‌گیری تب استفاده می‌شود. با تغییر دما حجم جیوه موجود در ترمومتر هم تغییر می‌کند. به این ترتیب می‌توان دما را از طریق ستون درجه‌بندی شده روی بدنه ترمومتر اندازه‌گیری کرد. به این ترتیب نحوه فعالیت دماسنج جیوه‌ای با ترمومتر تماسی ترموکوپل دار متفاوت است.



ترمومتر الکلی

این ترمومترها یا دماسنج‌ها مثل نوع جیوه‌ای کار می‌کنند. با این حال از الکل به جای جیوه در آنها استفاده شده است. این ترمومترها بیشتر در آزمایشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. بازه اندازه‌گیری دما در این ترمومترها از 0 تا 100 درجه سانتی‌گراد است. همچنین این دماسنج‌ها خطر بسیار کمتری نسبت به دماسنج جیوه‌ای و ترمومتر تماسی ترموکوپل دار دارند. به همین دلیل در بیشتر آزمایشگاه‌ها از ترمومتر الکلی استفاده می‌کنند.


ترمومتر دیجیتال

این ترمومترهای مدرن کاربردهای زیادی دارند. تقریبا همه صنایع از ترمومتر دیجیتال استفاده می‌کنند. این ترمومترها از طریق نیمه‌رسانا کار می‌کنند. در واقع سنسور آنها نیمه‌رسانا است. به این ترتیب با تغییر دمای سنسور، مقاومت و در نتیجه جریان عبوری از آن تغییر می‌کند. به همین دلیل با استفاده از آن می‌توان دمای محیط را اندازه‌گیری کرد. از این ترمومترها در یخچال، کولرهای گازی و ... استفاده می‌کنند و بسیار متفاوت‌تر از ترمومتر تماسی ترموکوپل دار هستند.


ترمومتر لیزری

اکثر ترمومترها به صورت تماسی کار می‌کنند. یعنی از راه دور دارای قابلیت اندازه‌گیری دما نیستند؛ مثل ترمومتر تماسی ترموکوبل دار. دماسنج لیزری وضعیت متفاوتی نسبت به سایر دماسنج‌های معرفی شده دارد. در این ترمومترها از موج مادون قرمز برای سنجش دمای جسم استفاده می‌شود. انرژی این پرتو بعد از برخورد به جسم تغییر می‌کند. با اندازه‌گیری میزان تغییر انرژی این پرتوها، می‌توان دمای اجسام را اندازه‌گیری کرد. به دلیل این که ترمومترهای لیزری قابلیت سنجش دما از راه دور را دارند، بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.


ترمومتر دهانی

احتمالا این نوع ترمومترها را هنگام ابتلا به بیماری‌های تب‌دار مشاهده کرده‌اید. البته از این ترمومتر بیشتر برای کودکان استفاده می‌شود.


ترمومتر گازی

این دستگاه هم عملکرد متفاوتی نسبت به ترمومتر تماسی ترموکوپل دار دارد. در محفظه این ترمومتر گاز با حجم ثابت وجود دارد. در محفظه سنسور فشار هم قرار داده می‌شود. بلافاصله بعد از تغییر دما، فشار گاز داخل محفظه هم تغییر می‌کند. به این ترتیب می‌توان با اندازه‌گیری فشار درون محفظه، دمای جسم را اندازه‌گیری کرد.


ترمومتر گوشی

از این وسیله هم برای اندازه‌گیری دمای بدن در حالت تب استفاده می‌شود. نحوه استفاده از ترمومتر گوشی به این صورت است که ترمومتر را داخل گوش قرار می‌دهند تا دمای داخلی بدن را به صورت دیجیتالی اندازه‌گیری کند.

اگر به دنیال کسب اطلاعات و یا خرید غبار سنج هستید میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

ترمومتر غیرتماسی چیست؟

همانطور که اشاره کردیم، بیشتر ترمومترها برای اندازه‌گیری دمای اجسام، نیاز به تماس با آن دارند. برای مثال می‌توان به ترمومتر تماسی ترموکوبل دار اشاره کرد. با این حال ترمومترهایی هم وجود دارند که بدون تماس با جسم، قابلیت اندازه‌گیری دمای آن را دارند. برای مثال ترمومتر لیزری از طریق ارسال پرتوهای مادون قرمز این کار را انجام می‌دهد. معمولا از ترمومترهای غیرتماسی برای اندازه‌گیری دمای کوره‌ها، فلزات مذاب، دیگ‌های بخار و ... استفاده می‌کنند. چرا که نزدیک شدن به این اجسام و اندازه‌گیری مستقیم دمای آنها کار بسیار خطرناکی محسوب می‌شود.


انواع ترمومتر و نکات آن

فرقی نمی‌کند که ترمومتر تماسی ترموکوپل دار یا سایر انواع ترمومترها را استفاده می‌کنید؛ همانطور که ملاحظه کردید، هر کدام از این ترمومترها دارای ویژگی‌های خاص خود هستند. در ادامه چند نکته مهم در مورد ترمومترها را تشریح خواهیم کرد:

ترمومترهایی که در صنعت پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرند، دقتی در حدود 0.1 درجه سانتی‌گراد دارند. به بیان دیگر اندازه‌گیری دمای بدن توسط این ترمومترها با درصد خطای کمتری انجام می‌شود.

ترمومترهایی که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند، دقتی در حدود 1 درجه سانتی‌گراد دارند. در واقع دمای جسم را با خطای 1 درجه سانتی‌گرادی نشان می‌دهند.

بیشینه و کمینه ترمومترها بستگی به کاربرد هر کدام از آنها دارد. با این حال بیشترین بازه بین 0 تا 100 درجه سانتی‌گراد در نظر گرفته می‌شود.

بیشترین کاربرد ترمومترها در عرصه پزشکی و سلامت است.


در این مطلب با انواع ترمومتر، از جمله ترمومتر تماسی ترموکوپل دار آشنا شدید. ترمومترها از نظر نوع تماس به دو دسته تماسی و غیرتماسی تقسیم می‌شوند. از ترمومترهای تماسی برای مواردی که اندازه‌گیری دما نیاز به تماس با جسم دارد استفاده می‌شود. بیشتر ترمومترها از این نوع هستند. ترمومترهای غیرتماسی هم برای اندازه‌گیری دمای جسم از راه دور مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله ترمومترهای غیرتماسی، می‌توان به نوع لیزری آن اشاره کرد.

برای خرید ترمومتر تماسی ترموکوپل دار، می‌توانید به سایت ویکی سنجش مراجعه کنید. در سایت ویکی سنجش انواع تجهیزات و ابزار دقیق با بهترین کیفیت به فروش می‌رسند. شما می‌توانید با مراجعه به این سایت، انواع ابزارآلات صنعتی مورد نیاز خود را خریداری کنید. لازم به ذکر است که تمامی محصولات ویکی سنجش با بهترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت به فروش می‌رسند.


جهت خرید و استعلام قیمت محصولات با ما در ارتباط باشید